Op ’n Woensdag aand kom De Wyk en ek moeg en moerig by Tannie Joey Pienaar se Kerriehoender af op p156, van ons immer gewilde “Knuppeldik aan Koningskos” kookboek. Teen die tyd het ons al heel bedrewe geraak in ons poging om te “reconnect” met ons Afrikaanse boere herkoms. Wel, ...De Wyk sin ten minste. Dalk moet ek verduidelik. De Wyk is nou regtig nie van hier nie...nee moet hom asseblief nie miskyk nie... die kind is gestuur! Hy is ’n direkte afstammeling van Andries Pretorius wat mos nou weer iets gedoen het in die geskiedenis...beide van ons is nie te seker wat dit was nie maar ons is albei vas oortuig sy oorle’ grootjie-Pretorius se gebed het die deurslag gegee by Bloedrivier. HOU VAS!
My afstammelinge ...wel dis nou ’n ander saak. Ek is ’n Hollander en my Obbes familie is nog nie 100 jaar in Suid-Afrika nie en so vêr ek weet het my voorvader “Jan Haljemal” sy brood en botter verdien as seerower...maar is namate gevang (Duidelik was hy nie op die Somaliese kuslyn nie) en verban deur die koning uit Holland uit as gevolg van sy “buitemuurse aktiwiteite”. So De Wyk se voorouers het gebid en myne het gesteel. (Hmmm ek wonder of die Here dalk vir my iets wou sê deur ons twee woonstel maats te maak!? )
Terug na die Kerriehoender...wat absoluut tong-op-die-grond-soet-suur-watertand lekker was! Ag, Tannie Joey jy het my hart gesteel met hierdie resep.
Die voorbereidings tyd was effe lank maar dit was die gewag werd. Natuurlik kan dit ook wees dat die wag tyd lank was as gevolg van die spatseltjie Cabernet wat die deurbraak gebring het. Vriend Fred “graphic designer” het kom sorg dat ons darem beloon word met die dop stelsel...ons regte rasie leier wat jou nooit sal teleurstel met enigiets onder R24,65 nie. Weereens my leuse...twee bottels wyn is nodig om hierdie reseppie ’n sukses te maak...jy kan steeds daarna besluit of jy enige wyn in die kos wil gooi al dan nie...en mense ASSEBLIEF! ASSEBLIEF! Die lewe is te kort vir skuld gevoelens en slegte wyn! Koop ordentlike goed. Geen papsak en niks onder R24,70 nie. Alles bo dit is aanvaarbaar. (Gaan loer bietjie na Fred se website – www.fredviljoen.com)
BESTANDELE:
1 hoender (ons het sommer ’n braai pak gekry en met die stukke gewerk)
suurlemoensap (hmm ...ons wou die “Suurlemoen in die hoender se poephol” effek weer verkry en het ongelukkig ’n hele suurlemoen in skywe gesny en in die spulletjie ingesit. Moet dit liewer nie doen nie, want die spulletjie het effe suur uitgekom van ons twee se vlytigheid)
50 g koekmeel blom
25 mℓ kerriepoeier (ja dit was die een versoeking vir hierdie Kapenaar om nie sommer ekstra Masala ook by te gooi nie...ek het geswig...die Masala is sommer by gemoer met mening)
25 mℓ suiker
5 mℓ sout
Knypie peper
1 pakkie sampioensop poeier (moet tog nou net nie weigh-less goed vat nie...as jy gaan ryk kos kook moet jy belê in die oortreding en doen dit ordentlik...vat die vetmaak goeters)
400 mℓ koue water
125 mℓ tamatie sous
50 mℓ blatjang (Mrs. Balls en niks minder nie...dis einde van die maand so jy hoef nie te skimp nie)
50 mℓ Worcestersous
METODE:
Was hoender en droog af. Sny in porsies en bedruip met suurlemoensap. Meng koekmeelblom, kerriepoeier, suiker, sout en peper. (Ja, gooi jou Masalatjie ook hierso by en celebrate jou Capie Status)
Rol hoenderporsies in meelmengsel tot goed bedek. Plaas in ’n oondskottel met ’n deksel en laat ’n halfuur staan. Meng soppoeier, water, tamatiesous, blatjang en Worcestersous. Gooi mengsel oor hoenderporsies. Sit deksel op, plaas in oond en bak op 180 C (350F) vir ’n uur of totdat vleis sag is, bedruip af en toe met sous waarin die hoender bak.
- Vreemd genoeg het die boek nie hierdie keer gepraat van ’n “Vuurvaste Oondskottel” soos by die vorige resepte nie. Ek en De Wyk het dus nie hierdie keer laat spaander om ’n brandblusser by die bure te gaan leen nie maar het met blye galme besef dat daar reeds ’n baie handige brandslang opgerol is ...reg teen die muur aan die buitekant van ons kombuis venster is! PRYS PRYS! Wel, die ontdekking is gemaak nadat ons met ’n donderwolk bo ons koppe die brandslang wou gebruik om ’n ongeskikte buurvrou nat te spuit...maar ons Skuld Gevulde Calvinistiese agtergronde het ons besweer. Tog moet ek dit noem...ek dink elke woonstel blok het een, op die platteland sou ons dalk gepraat het van die voor vatter by die koeksister tafel, maar ek dink my ma sou bloot gesê het “Ag, die bleddie vrou is sommer orig”. Maar ons sit met ’n self aangestelde, “Hoofdogter” in ons woonstel blok. Die een wat altyd kla by die buurt vergaderings, oor die geraas wat 1 minute 33 sekondes na die afsny punt steeds aangehou het, die een wat kla dat haar katjie nie veilig voel met die nuwe Maltese poedel in die jaart nie...en die een wat op my en De Wyk gal af gegaan het oor sy kar nie binne 5 meter van haar garage af geparkeer mag word nie. Ja, die hoof dogters bly nie net op die skool banke nie! Poppie daai brandslang loer vir jou!@
Maar terug by die kokery moet ek byvoeg...Tannie Joey Pienaar...jy het ’n versteekte wenner in die boek wat ons ontdek het! AARTAPPELKOEKIES (p 171) ...met kaas in!
BESTANDELE:
2 medium aartappels
12,5 mℓ koekmeel blom (1 e) – nee ek weet nie hoekom dit ’n “punt 5” het nie...maak maar soos Tannie Joey sê in die boek.
1 eier geklits
5 mℓ sout (1 t)
40 g kaas, gerasper (100 mℓ of ¾ koppie) – Ag, vader vat tog net cheddar! Ja, dis nie maats met jou love handles nie...maar trust my...dis heerlik!
METODE:
Skrop, skil en rasper (of neuk dit plat...maak nie saak nie) die aartappels en meng met die ander bestanddele. Verhit ’n klein bietjie olie of vet in ’n pan en braai lepels vol van die mengsel totdat die koekies aan albei kante ligbruin is.
- ’n Aanbeveling van ons af. Eksperimenteer met verskillende speserye in hierdie spulletjie. Cajun Spices, Roosmaryn soute ens.
Die finale smaak was uitstaande en ons het soet wortels saam met alles gemaak wat die smaak fantasties gekomplimenteer het. So het nog ’n SOUT&tiemie aand geëindig met myself en De Wyk in ’n stille beswyming en boepense wat staan soos ’n klein hondjie sin wat gedog het dat hy nooit weer kos gaan sien nie.
Tannie Joey jou sterretjie skyn nog helder...Mwah!
Testing Testing 1,2,3
ReplyDeleteDit is nou ontbyt tyd by my en nou is ek HONGER! Hierdie aartappel koekies klink na 'n oulike idee vir die kiddies (en vir my)! Thanks!
ReplyDeleteChantal dis honestly een van daai resepte wat jy weet jy jouself gaan oorvreet...veral as jy van sout happies hou.
ReplyDelete