Tuesday, September 28, 2010

Tjips en Tuna! Two for the price of one...deur Johan Obbes

Tot my skok kom ek agter dat ek ‘n week oorgeslaan het sonder ‘n Sout & Tiemie insetsel! Aarde sluk my in. Of dalk moet ek dit nie so hardop sê nie, want my hoofmeisie buurvrou mag dalk net idees kry na dese. Poppie het nou die aand weer haar vuvuzela so laat in die aand staan en blaas, dat ek my burgerlike plig gedoen het en haar heel subtiel ingelig het dat die sokker nou iets van die verlede is en dat die swerms mense in Kaapstad so paar maande terug, nie die AWB op perde, die ANC op konferensie of Justin Bieber se fans was nie, maar regtig sokker geesdriftiges wat elk ’n vuvuzela ontdek het.


...Haar terugvoering sou ek eerder wou verruil vir ‘n vuvuzela se geblaas, want meisie se woorde was nou glad nie geskik vir sensitiewe kykers nie. Hmmm ek dink sy het iets oor my ma ook gesê maar daai een het ek gemis.

So poppie kry nie meer ’n kers kaartjie van Palm Court 5 af nie. Gepraat van Palm Court 5...vriend Pretorius en ek is steeds in ons gesonde fase en waar ons elkeen eers die twee vir die prys van een look gehad het as ons in die straat afstap, begin ons darem nou meer vaartbelyn te raak. Of dalk was dit net die bergie onder by die Checkers, se wingerd siek wat afgewerk was, dat hy die wysheid gehad om nie meer vir ons geseënde mense, te sê “Jirre djy is so dik, djy’s somma ’n two for the price of one” as hy nie geld uit ons kon kry nie. Maar so volgens Dunster, (wat op ’n sober dag die karre by Checkers help parkeer) het ek en De Wyk klaarblyklik bietjie afgegooi en tel ons weer elkeen net as een mens...en dit het glad nie te doen met die feit dat iemand vir Dunstar geld gegee het nie. En nee dit was nie ’n bribe om hom stil te kry nie. Dit was my Christen plig om hom finansieel te ondersteun aangesien sy papsak gesteel was.

Maar nie teen staande het ek en De Wyk besluit om Tannie Petro Erasmus se Gebakte Tuna te maak. Kyk bietjie na Pg 66 in Knuppeldik aan Koningskos. Die feit dat ons met dertig blikkies tuna in die kas sit, was nie juis die deurslaggewende motivering nie. Dit was meer ons lus vir vis. (Ja, man dertig blikkies vis...dit was mos resessie...en ek en De Wyk is nog tipies Afrikaners...wanneer dit lyk of die kak die fan gaan tref koop ons blikkies kos op al wat ’n special is, vir die trauma jare wat kwansuis nou kom)

Maar so was al wat kom, die tuna, tjips en vuurvaste oondskottel wat uiteindelik van aangesig tot aangesig in ons kombuis aanmekaar geflans word. Die spulletjie is inderdaad ’n maklike resep maar eerlik waar niks om oor huis toe te skryf nie. Die besigheid kry gewone tjips in. Soos Simba of Lays...net nie slap tjips nie. Beide ek en De Wyk was nie sterk genoeg om ertjies in te gooi soos die resep gesê het nie en was heel gemaklik met mielies. Die resep is egter onvoltooid in die boek en op aandrang van my jare lange ervaring in die kos proe bedryf...kan ek met ’n fynproewers tong heelhartig sê dat jy nie hierdie resep in jou liggaam gaan kry sonder 750 mℓ rooiwyn nie. Dis natuurlik jou keuse of jy enige wyn in die kos ook wil gooi.

De Wyk en ek het ’n ooreenkoms om binnekort die Kerrie Afval te kook, maar ek verstaan nie hoe hy sy agenda beplan nie, want elke keer as ek die afval skeduleer vlieg hy Johannesburg toe vir werk. Mens sou nou dink dat hy bank vas sou staan om deel te hê aan die heerlike Afvaltjie. Tog het ek hom belowe dat ek dit nie sal maak sonder hom nie en dus wag ons tot hy seker is dat hy ook hier sal wees vir die unieke boere reseppie. As daar enige van julle is wat ook wil deel hê aan een van ons saam kook aande, of meer spesifiek die Afvaltjie...laat weet my asb. Ons kyk waar ons ’n plan kan maak.

GEBAKTE TUNA


BESTANDELE:

2 blikkies tuna, 200g elk

1 blikkie sampioen roomsop (405g)

2 koppies bevrore ertjies (ons het dit vervang met ’n blikkie mielies)

1 groot pak aartappel skyfies (150g) moenie grend tjips koop nie...dit gaan in elke geval ’n papery word waar jy nie die oorspronklike smaak proe nie.

¾ k melk

Sout & peper na smaak

METODE:

Vlok tuna fyn. (Ja, ek het ook gelag vir daai woord) Smeer vuurvaste oondskottel. Uhu...julle ken nou al die storie oor die vuur vaste spulletjie. Meng sampioen sop, melk, sout en peper. Klits goed saam. Gooi mengsel oor die lae van skyfies, tuna en ertjies. Bedien met rys en slaai.

No comments:

Post a Comment