Tog het ek my bedenkinge oor wat De Wyk nou die dag hier aangebring het want ek kon sweer ek het ‘n hadida in die oggend ure met my skoen getref (hoop die bure gee die skoen terug)...plus die klomp vere wat so suspisieus in die kombuis drom verskyn het, is definitief nie die oorblyfsels van my Madi Gras pakkie van verlede jaar nie. Maar ek bly maar stil en hou my mond want die Pretorius voorsate is voorbidders en die Obbes’e seerowers. Nou-nou dink iemand ek het die voël iewers gesteel en dan sit ek nog met Fauna & Flora ook op my nek.
So het ons die plesier gehad om ons vriende uit die ou Transvaal...daar waar my Sarie woon...onlangs kom kuier het. So vinnige in en uit kuiertjie. Dit was toe die gulde geleentheid om ‘n Transvaalse hoendertjie (of Kaapse knock off Hadida) te kook. Die beste was dat Linda wat opleiding het as ’n chef (meisie die Here seën jou) my gejoin het in die kombuis. So ons praat van nou van ’n kaliber meisie wat lank by The Lost City, Sun City, The Palace en al waar ‘n queen nog kan uithang gewerk het. Dus was dit ek en sy in die kombuis en aangesien sy nou so gewoond is aan paleise en goeters, is dit mos nou heel gepas om haar ’n à la King resep in die hand te stop by ons Palm Court gehuggie. En nee moenie worry oor seksisme hier nie, Kaapstad het genoeg Queens so die hele uitgebreide koninklike hof was verteenwoordig in ons poeierse daar die aand. Kings, Queens, Jokers en bakkers. Ja, ek sal maar die bakker wees in hierdie staaltjie.
Ek moet sê dat Linda se eerste ervaring van Kaapstad kinderlik eerlik was na sy en OJ (haar broer) die dag Langstraat verken het. Met blase aan die voete, krul hare wat individualisties gemince het in die Kaapse weer en ’n vonk in haar oë, kondig meisie die aand ekstaties aan. “Nou verstaan ek julle Kapenaars...julle is almal ’n klomp hippies”. Ja, my skat ons is hippies en wag tot jy ons as nudiste op Sandy Bay sien paradeer met winter vette wat agter jou aansleep soos gesoute botter en smag na ’n bietjie quick tan. Die eienaardigheid daarvan oortref selfs die bonatuurlike verskynsel van ’n ANC lid in Khaki klere by ’n Ventersdorp boere skou.
Terug na realiteit en erkentenisse moet ek bieg dat ek nie wou afsteek by niggie nie, want die oomblik toe sy daai “Too fresh too flop” voorskootjie aan het en my stomp kombuis messe in drie hale skerp gemaak het ...het ek besef – O hou vas... hier kom kak! Die resep Hoender à la King pg 152 in Knuppeldik aan Koningskos was egter heel maklik, dus kon ek en Linda seker maak dat die belangrikste bestanddeel vir ’n gesellige kuier aand ...die wyntjies... stadig in opregte waardering geniet is. Die kos was heerlik en ons het sommer geroosterde groente daarby opgedis...en Hannes het kom vly met ’n Lemon Meringue tert na die maal.
En as julle gewonder het hoekom ons swart en wit gaan hierdie week...was dit om te wys dat goeie beligting, ‘n goeie fotograaf en dank die Here swart en wit foto’s wondere verrig vir die donker kringe om my oë. So hierdie week wil ek luidkeels uitroep soos die bergies op die parade “ Viva vir ’n stad met Kings en Queens, stuitige Afrikaans wat selfs jou hare laat mince, goue Transvaalse vriende en vir swart en wit wondere wat ons harte sagmaak.”
HOENDER À LA KING
1 Groterige Hoender (of hadida)
1 blokkie hoender ekstrak
50g botter of margarien (60ml) (1/4k)
2 uie fyn gekap
1 blikkie geroomde sampioene
25ml fyn gekapte pietersielie
1 pakkie hoender roomsop van 59g
METODE:
Kook hoender met ekstrak in soveel kookwater dat daar uiteindelik 400 mℓ sous is wanneer die hoender gaar is. Ontbeen hoender en sny vleis in stukkies. Braai uie in botter tot sag. Voeg sampioene en pietersielie by. Meng soppoeier met 250ml van die hoender sous en roer by uiemengsel. Voeg res van sous by wanneer mengsel dik is, roer en laat opkook. Voeg hoendervleis by, verlaag hitter en prut 10minute. Roer af en toe.
No comments:
Post a Comment