Monday, August 2, 2010

Springbok Lasagne, RSG en Cheap Checkers Make-up! - deur Johan Obbes

Julie maand is al werklik vieslik op sy rug gekeer en al herinner hierdie geestes prentjie van... “iets op sy rug gekeer”, sterk aan De Wyk se, “suurlemoen in die hoender se poephol” wen resep van so ruk terug, staan ons egter verstom oor die weghol sukses wat SOUTtiemie die afgelope maand behaal het. Meer as 1300 hits vir Julie! Ek erken dat ek so broeis oor die blog is, dat ek skoon na vlugsout gryp as ek net dink hoe vinnig die blog grootword. Maar don’t fear when rooiwyn is near...want Johan staan sterk en De Wyk staan natuurlik baie trots op aandag met die vrystelling van sy nuwe fotografie website. Fred het die design gedoen en ek dink dis 'n fantastiese show case vir hulle albei se ongelooflike kreatiwiteit. (Gaan kyk bietjie na die link hierbo).

Vrydag aand en al die vriende (Hannes, Robert, Abrie, Fred, Chantel en Jean met ’n goeie wyntjie in die hand) kom mos toe weer saam soos ’n tipiese “Sê wie” inbel program op RSG. As jy nou regtig wil lag moet jy "Se wie" ervaar. Eers het jy vir Bettie van Baberspan wat inbel en kla oor die smaaklose, skilferkors wat haar melk tert gemaak het nadat sy gepasteuriseerde “regerings melk” gebruik het. Of ene Ansie van Bloemfontein wat eerlik waar nie kan verstaan hoekom daar ewe skielik so baie karre in Bloemfontein is nie tydens die afgelope Junie maand...ongelukkig het niemand vir meisie vertel dat daar ’n wêreld beker sokker in Suid-Afrika aan was... en ’n wedstryd ook daai aand in Bloem gespeel sou word het nie. Mense ek speel nie...dis regtig. (PS. Hannes is ook ’n fotograaf so sien bietjie sy website op die link hierbo)

Wat die gaste nie wis nie, was dat ek iets meer tradisioneel wou kook en dus was my eerste keuse vir ’n gereg, die Kerrie Afval in “Knuppeldik aan Koningskos”. So fnuik ’n aarige verskynsel van tipiese toordokter proporsies ons mos toe heel onverwags hier in Palm Court 5.Alles begin waar ek blymoedig aankondig “Ek dink ons kook die Kerrie Afval” maar nie veel aandag gee aan De Wyk wat moerig en swetsend in die kombuis in verdwyn, kaste saggies oop en toe maak en minute later verklaar. “Ons het nie meer Masala nie, so ons kan nie die bleddie skaapkop kook nie”. Hmmm en ek kon natuurlik sweer dat ek nog ’n vol bottel Masala gehad het, wat spesiaal vir my gemeng is deur my vriendin Fatimah van die Kaapse Vlaktes en nou is dit misterieus net weg. Uhu...Maar wag ...hou vas...ek moet eers verduidelik of eerder bely dat ek oor 'n goeie Masala is, soos ’n Ventersdorp-mode-parade oor ’n verdomde “Veld-fokus-khaki-hemp” is, en die liewe Vader alleen weet dat ek absoluut enige kerrie sonder goeie Masala sal afkeur, soos ’n Drag Queen cheap-Checkers-make-up sal reject.

So besluit ons toe maar na die "Masala abduction" dat ons eerder ’n “Lasagne en Kaassous” gaan maak op pg. 114 –Wat natuurlik absoluut ’n wonderwerk op sigself hier in Palm Court Nr. 5 mee gebring het... (Prys Prys!) want die oomblik toe ons die woord uitstuur dat dit nou maar ’n Lasagne is i.p.v. Kerrie Afval, verskyn my blik Masala ewe skielik weer uit die bloute uit, soos die mirage van ’n halwe papsak witwyn, na ’n maand se intensiewe goewerment, rehab vir die bergies wat ek gewoonlik Dinsdae oggende by ons vullis drome raakloop. Ek moet darem net vir die kerkmense en biduur susters byvoeg, dat ek glo in die Bybel se “give honour where honour is due” en dit is dat hulle (my bergie vrinne) is uiters begaafd en het my mooi geleer hoe om orige mense om ses uur in die oggend se ma’s "op te som" as hulle jou papsak try afvat.

Tog die woord is toe uit dat ons Lasagne maak en die gastelys groei vlytig voort tot ons agt mense in totaal is. My co-dependent streep skop toe in en ek begin te dink en droom aan kosmaak asof ek ’n koshuis matrone is. Naarstiglik soek ek en De Wyk toe ’n bak wat groot genoeg is om die Lasagne in te maak, maar al die bakkie wat ons leen by vriende pas nie in ons oond nie, dus besluit ons toe maar om twee disse te maak in twee kleiner bakke...en natuurlik 'n soetigheidjie by dit. So mense ek share met julle vandag ’n Herderspastei, Lasagne en Malva poeding.

Ek het groot geword in die Noord-Kaap waar ons as kinders kon jag voor ons bestuur het. So is ek gewoond aan wilds vleis as ’n absolute delikatessen, uiters gesond, laer in vet as bees en skaap en so smaaklik dat jy net wil aanhou eet. (Nou nie dat ek ’n eating disorder het nie) So bring my jare lange vriendin Chantel, toe vir ons afgekookte springbok vleis wat ons toe in die Lasagne gebruik, in plaas van beesvleis. Absoluut FANTASTIES gewees! Chantel meisie dit was nou regtig ’n 10 op die sterre meter.

Met 3 resepte is vandag se post nogals lank maar ek dog ek gee gou kommentaar op al drie. Die Herderspastei was vinnig en maklik om te maak en behoort heel gepas te wees, as jy kos vinnig moet opdis. Dit was effe sout en het sterk herinner aan bully beef. Dit kan ook natuurlik wees dat my hand te swaar was op die sout of dat ons baie diced bacon ingegooi het.

Die lasagne aan die ander kant, was ’n WENNER gewees (O nee ek hoor Danie Botha se stem in my kop)en ek sal selfs nog meer Kaasssous voorstel vir 'n volgende keer. Die malva poeding was drup-soet heerlik maar het nogals lank nodig gehad om te bak. As dit by vleis kom is ek maklik bereid om die gaarmaak tyd, korter te maak as wat die resep vra... maar om ’n koekerie ding te laat werk moet jy maar lank vat en bly by die resep se tyd...

Herderspastei pg 86


BESTANDELE:

500 g gemaalde beesvleis

500 g gemaalde varkvleis (nie seker of P&P dit verkoop nie...so toe vat ons sommer diced bacon)

500 mℓ sagte broodkrummels (2k) – versigtig dat jy nie te veel vat nie...die spulletjie kan droog uitkom

250 mℓ melk (1k)

1 eier

1 medium ui, gekap

1 knoffel huisie, gekap (ons het sommer twee teelepels crushed garlic in gegooi)

10 mℓ sout (2t)

Knippie peper & Aromat – Ek moet erken dat my hand te swaar was op al die sout & Aromat

25 mℓ Worcester sous (2e)

50 mℓ Blatjang (4e)

4 medium aartappels

METODE:

(Baie maklik en vinnig gewees. Jy gooi basies alles bymekaar en Bob’s your uncle.) Meng al die bestanddele bymekaar, uitgesonderd die blatjang en aartappels. Druk liggies in gesmeerde oondskottel. Bak 1 ½ uur lank in ’n koel oond (160 C – 300 F). Hmmm ons was gejaag vir tyd en het dit sommer 30min ’n warm oond gebak wat ook gewerk het. Kook die aartappels gaar, maak fyn en voeg sout by, stukkie botter of margarien en bietjie melk by soos vir kapokaartappels.

Smeer blatjang oor (dis nou as die spulletjie klaar gebak het), skep kapokaartappels bo-op die vleis en maak met ’n vurk ’n growwe oppervlak. Bak in ’n warm oond totdat die aartappel puntjies ligbruin is.

Lasagne & Kaassous pg 144


BESTANDELE:

1 groot fyngekapte ui

1 soetrissie

’n knippie oreganum

½ koppie rooiwyn (ja soms moet jy dit wragtag in die kos ook gooi)

¼ pd groen of wit lintnoedels (125g) – het nie die “pd” verstaan nie en maar sommer net ’n hele pak gekry

1 kg gemaalde beesvleis (Ons het die beesvleis vervang met afgekookte Springbok vleis)

2 k kaassous

1 reep spekvleis gekap (diced bacon werk net so goed)

2 tamaties vel verwyder en gekap

1 knoffel huisie gekap (crushed garlic werk net so goed)

3 e kookolie

Sout en peper na smaak

1 e tamatie pasta

METODE:

Braai ui, soetrissie en knoffel in olie tot deurskynend. (Verstaan nie lekker wat die deurskynend bedoel nie maar het dit maar soteer soos wat ons gedink het dit moet wees). Voeg vleis en spek by en braai tot bruin en krummelrig. (Krummelrig ?) Voeg sout, oreganum, tamatiepasta en tamaties by. Laat stadig prut tot tamaties sag is. Voeg wyn by en kook 10 min stadig. Kook intussen noedels in vinnig kokende soutwater tot sag, waarby 1 e kookolie gevoeg is. (Jy kry deesdae lasagne noedels wat jy nie voor die tyd hoef te kook nie...kyk net na die pakkie)

Kaassous


BESTANDELE:

2 e botter

2 e meelblom

2 k melk

1 t droë mosterd (ons het sommer ’n potjie vars korreltjie mosterd gebruik wat heerlik was)

Sout en peper

1 k gerasperde Cheddarkaas

1 t Aromat

METODE: (maak die kaas sous in die mikrogolf oond...soveel vinniger en makliker)

Smelt botter en roer meel by. Voeg melk stadig by en roer aanhoudende tot sous dik en gaar is. Geur met sout, peper en mosterd. Voeg gerasperde kaas by.

Smeer die oondskottel liggies en sprei ’n laag noedels oor die boom. Bedek met ’n laag vleismengsel. Volg op met ’n laag kaassous. Herhaal die lae. Eindig met ’n laag kaassous. Strooi Aromat en gerasperde kaas oor en bak vir 20 – 30 min in ’n matige oond. (180C )

Malva Poeding pg 209

BESTANDELE:

250 mℓ meelblom (1k)

5 mℓ koeksoda (1t)

5 mℓ appelkoos konfyt (1t)

15 mℓ margarien (3t)

250 mℓ melk (1k)

1 eier

250 mℓ suiker (1k)

5 mℓ suurlemoensap (1 t)

METODE:

Room botter en suiker. (Ek neem aan dit beteken smelt die spul saam) Voeg eier by. Voeg dan suurlemoensap, koeksoda en appelkooskonfyt by. Roer meel en melk om die beurt by. Bak teen 180 C vir 1 uur in glasbak.

Stroop:

250 mℓ room (1k)

125 mℓ margarien

250 mℓ suiker (1k)

125 mℓ kookwater (1/2 k)

METODE:

Kook alles saam vir 2 minute en gooi oor poeding sodra dit uit die oond kom. Bak tot karamelagtig...en eet asof more die einde van die wereld is. Mwah!

No comments:

Post a Comment